50 גוונים של תרומה לקהילה
סיפורה של חברת רפאל התורמת ומעורבת בקהילה ובסביבה
רפאל נוסדה ב-1948 כמעבדת המחקר והפיתוח הביטחונית-לאומית מדינת ישראל במשרד הביטחון. ב-2002 הפכה רפאל לחברה ממשלתית וכיום מהווה נדבך משמעותי בביטחון מדינת ישראל; כחברה גלובאלית חדשנית, צומחת ורווחית, המפתחת ומייצרת מערכות לחימה בחזית הצורך המבצעי ובקדמת הטכנולוגיה. מערכות אלה כוללות את "כיפת ברזל", "שרביט קסמים", "מעיל רוח", סירת "פרוטקטור" ועוד. החברה זכתה עד היום ל-43 פרסי ביטחון ישראל, כמו גם לפרסים רבים בשווקים הבינלאומיים.
למעלה מ-1800 מעובדי רפאל מקיימים לאורך השנה פעילות התנדבותית ענפה למען הקהילה בסמיכות לאזורי הפעילות של החברה עם מעורבות בלמעלה מ-50 פרויקטים ומיזמים שונים המעודדים חינוך טכנולוגי– מדעי, קידום אוכלוסיות הזקוקות לחיזוק ועוד. רפאל משקיעה בקהילה בתחומים שבהם יש לה ולאנשיה יתרון יחסי - מדע, טכנולוגיה, הנדסה. רפאל מעודדת את אנשיה להתנדבות בתחומים אלו.
עובדי רפאל למען קידום החינוך המדעי-טכנולוגי
עובדי רפאל, ברובם בעלי תארים אקדמיים במקצועות ההנדסה השונים, מתנדבים בפרויקטים קהילתיים שמטרתם העיקרית היא עידוד תלמידים ללמידת המקצועות המדעיים-טכנולוגיים. המתנדבים מלווים את התלמידים בלימוד מקצועות הליבה הטכנולוגיים וחושפים אותם לטכנולוגיות מתקדמות המפותחות ברפאל.
בשנת 1986 לאחר שהתברר כי בני הנוער ביישובי הפיתוח בצפון נמנעים מלבחור מגמות טכנולוגיות במהלך לימודיהם, וכתוצאה מכך נסגרות מגמות אלה בבתי הספר התיכוניים באזור, החלה רפאל בפעילות חינוכית שהתפרסה ב-23 יישובים הצפון הכוללים 34 בתי ספר. מדי שנה מקיימת רפאל ראיונות עם תלמידים מצטיינים בכיתה י' ובשנה א' בלימודי ההנדסאים, הלומדים במגמות הטכנולוגיות. המצטיינים עוברים סדנאות בנושא חשיבה יצירתית ובסיומן מקבלים מלגה בשווי 1500 ש"ח. כמו כן, נשמר קשר הדוק עם משתתפי התוכנית עד לסיום לימודיהם.
רפאל מקווה כי תלמידים אלו ילמדו באקדמיה לימודי הנדסה וישתלבו בתעשיות בצפון. כמו כן, רפאל חרטה על דגלה את נושא קידום החינוך הטכנולוגי ונוטלת חלק במיזמים רבים כגון:
פרויקט "פרחי רפאל" במסגרתו אחת לשבוע כ-30 מתנדבים מרפאל נותנים שיעורי העשרה לתלמידים בכיתות ז'-י"ב במקצוע המתמטיקה במטרה לעודדם לפנות למגמות ריאליות-מדעיות. הפרויקט מיועד לסייע לתלמידים להבין ולהאמין כי השתלבות עתידית בחברות כדוגמת רפאל או בתעשיית ההיי-טק הינה חלום בר-השגה.
תוכנית "פעמונים" היא תוכנית העשרה ללימודים טכנולוגיים בקריית אתא. מטרת התוכנית היא הרחבת ידע לתלמידים בבתי ספר תיכוניים בעיר, אשר לא בחרו במסלול הטכנולוגי בבית הספר. אוכלוסיית היעד הינה 30 תלמידים מכיתות ח' משתי חטיבות הביניים בעיר. במסגרת הפרויקט ניתנות הרצאות העשרה על ידי מהנדסי רפאל.
בנות למדעים ולטכנולוגיה - במו"ט- פרויקט שמטרתו לעודד ולכוון בנות ללימודי מדעים וטכנולוגיה. בפרויקט משתתפות תלמידות כיתה ט' מבתי ספר בקריית מוצקין, קריית ים, קריית ביאליק, עכו וכרמיאל, הנמצאות בשלב החלטה האם לבחור במגמה מדעית-טכנולוגית בחטיבה העליונה. מדעניות מרפאל עורכות סיורי חשיפה לטכנולוגיות ברפאל ולסביבת עבודה מדעית ועורכות הרצאות העשרה להכרת נושאים מדעיים שונים.
תוכנית "יואל" היא תוכנית העשרה וסיוע של מהנדסי רפאל לחטיבת הביניים "יונתן" של ביה"ס המקיף אורט קריית מוצקין. במסגרת הפרויקט בוחרים התלמידים תרחיש ובוחנים את הדרכים להתמודדות עימו. התוכנית דו-שנתית: בשנה הראשונה מקבלים התלמידים הרצאות העשרה בתחום התואם לתרחיש שנבחר כגון נושאי החלל, הנעה ועוד. בשנה השנייה בונים התלמידים דגם, בליווי מהנדסי רפאל. הפרויקט מסתיים בכנס מדעים שבמסגרתו מתבצע ניסוי חי להדגמת התרחיש והפתרון שהומצא לו.
פרויקט קציני ים עכו הוא שילוב בוגרי קציני ים עכו המצטיינים בחטיבות רפאל. במסגרת הפרויקט ניתנות הרצאות העשרה במקצועות המדויקים על ידי מהנדסי רפאל, נערכות פעילויות משותפות כגון העלאת המודעות הסביבתית של בית הספר, תמיכה בפרויקט יזמים צעירים, חשיפה לטכנולוגיות המפותחות ברפאל ועוד.
גם הסגל בביה"ס "עתיד" מוצקין מקבל הדרכות על ידי מתנדבי רפאל בהפעלת מכונות CNC והעשרה בטכנולוגיות רלבנטיות מהתעשייה ועוד. כמו כן, חונכים את תלמידי מגמת חרטות/כרסום ומלווים אותם בפרויקט אישי.
בנוסף, מתנדבי רפאל מאמצים את מגמת אלקטרואופטיקה שנפתחה כפיילוט בביה"ס אורט רוגוזין במגדל העמק. המתנדבים מייעצים לתוכנית הלימודים, מבצעים הדגמות ומעניקים הרצאות חשיפה והעשרה. כמו כן, התלמידים נחשפים לטכנולוגיות אלקטרואופטיות במתקני רפאל. חברת רפאל מעשירה את המגמה בציוד הכרחי ללימודים.
רפאל עם "נשמה" בקהילה
לצד החינוך המדעי טכנולוגי הביעו עובדי רפאל רצון עז להתנדב גם בעבודות "נשמה" לחיזוק אוכלוסיות חלשות. המתנדבים תורמים מזמנם, ומלווים את האוכלוסיות החלשות בידע, בחום ובאהבה. מתנדבי רפאל מאמצים פנימיות ומועדוניות, יוזמים פעילויות משותפות ייחודיות בחגים וכן אירועים נוספים במהלך השנה, חונכים נערים ונערות, תומכים במשפחתונים, מפעילים חוגים כגון: חוג כדורגל, מחשבים, ריקוד ושחמט, שיעורי העשרה, תגבור והכנה לבגרויות וכן תורמים לתחושת המסוגלות של הפרט ומהווים מודל לחיקוי עבורם. ביניהם כפר הילדים והנוער "אהבה", מועדונית "אופק" קריית מוצקין, כפר הנוער "מנוף" עכו, בפנימיית "יעדים" כפר ביאליק, במועדון "בית הנמלה" בקריית אתא, במועדון "עקרב" בקריית אתא, כפר הנוער "נירים" בוסתן הגליל, פנימיית "אשבל", "בית שבתי לוי" בחיפה.
מתנדבי רפאל מלווים מקלט לנשים מוכות ומקיימים פעילות התנדבותית ענפה: פועלים לשיפור תנאי המחיה של הנשים וילדיהן. המתנדבים מתמקדים בסיוע בתחומי העשרה חברתית, תרבותית ולימודית. בשנת 2010 הותנעה יוזמה חדשה, ובמקום מתקיים קורס מחשב בסיסי לדיירות המקלט.
בנוסף, מתנדבי רפאל, הנוהגים ברכבי שטח 4X4 , מעניקים חוויה מיוחדת לילדים מוגבלים פיזית ולילדים בסיכון ממרכזים/בתי ספר שעימם מצויה רפאל בקשרי קהילה. המתנדבים מלווים את הילדים לטיול או לפעילות אתגרית אחרת ברכבי השטח, ובכך מעניקים להם שעות אחדות של אושר וכיף שכמוהו לא חוו.
רפאל משמשת דוגמא לפעילות בקהילה לסובבים אותה וכתוצאה מכך נרתמו להתנדבות גם חיילי מג"ב, המשרתים במכון דוד של רפאל..
רפאל גם תומכת בעמותת "אחים בוגרים". המתנדבים מהווים "אחים בוגרים" לבנים/בנות שאחד מהוריהם נפטר, נפקד או אינו מתפקד כהורה. הם משמשים מודל בתחום ההורה החסר עבור הילד ומפיקים סיפוק רב מההפריה ההדדית ביניהם. הפעילות הינה על בסיס שבועי במשך שעתיים וכוללת את כל סוגי הפעילויות שבין הורה לילד.
רפאל מסייעת גם בקליטת עולים חדשים. תוכנית "בבית ביחד" - הסוכנות היהודית הינה תוכנית שמטרתה קיום קשר שוטף בין משפחות ותיקים למשפחות עולים כדי לסייע בקליטה טובה למשפחות עולים בארץ. העולים משויכים למתנדבי רפאל בהתאם לעיסוקם המקצועי, והמתנדבים מלווים אותם במשימות מוגדרות מראש כגון שיעורי עזר בעברית וסיוע מקצועי. המתנדבים גם משלבים את חיי העולים בחייהם האישיים ומארחים אותם בחגים ובשמחות נוספות.
בשנת 2007 הצטרפה חברת רפאל לתוכנית להקניית השפה העברית ולהשלמת השכלה תוך חיזוק והעצמה תעסוקתית לעובדים שהם עולים חדשים אשר נקלטו כעובדי קבלן לרפאל. התלמידים הינם ממדינות רבות ומתרבויות שונות, אשר עובדים בחברות המספקות שירותים לרפאל.
לרבים מהם זו ההזדמנות הבלעדית ללמוד את השפה העברית על חשבון העבודה ובמסגרת עבודתם. נוסף לכך, התלמידים משתתפים בטיולים של החברה על מנת שיכירו את נופי הארץ.
מתנדבי רפאל בכוחות חירום והצלה
מתנדבי רפאל במשטרת התנועה. היחידה פועלת במתכונת יומית ובמבצעים ממוקדים על פי דרישת המשטרה, תוך מתן דגש על מניעת תאונות, ולמעשה משמשת ככוח הרתעה בדרכים. היחידה היא ייחודית בארץ. פרויקט זה הינו הפרויקט הקהילתי הגדול ביותר במסגרת השקעת רפאל בקהילה ומשתתפים בו כ-140 עובדים בהתנדבות מלאה.
בנוסף, בשנת 2012 נפתח ברפאל פרויקט חדש וייחודי בשת"פ מגן דוד אדום חיפה- חוף הכרמל. במסגרת הפרויקט נפתח קורס ייעודי להכשרת מגישי עזרה ראשונה כשלב ראשון בפרויקט. הקורס מתקיים ברפאל לאחר שעות העבודה, העובדים המתנדבים בפרויקט מקבלים הדרכה מקצועית ממדריך במחלקת ההדרכה במד"א ובליווי מרפאת רפאל. עם סיום הקורס המתנדבים יחלו התנדבות בסמוך לבית מגוריהם ויתווספו למערך החירום הפועל ברפאל. העובדים שיסיימו את ההדרכה המלאה, יקבלו את הניסיון המעשי בעת ההתנדבות וימצאו מתאימים, ימשיכו לקורס חובשי רפואת חירום ונהגי אמבולנס.
סיוע ושיפור איכות החיים לבעלי צרכים מיוחדים
עובדי רפאל תורמים מהידע הטכנולוגי ומהניסיון שצברו במהלך עבודתם על מנת לסייע לבעלי צרכים מיוחדים. התרומה מרובה ומגוונת בליווי, ייעוץ, חניכה ובתכנון אביזרי עזר במוסדות לצרכים מיוחדים.
רפאל לוקחת חלק בשינוי ושיפור איכות החיים של בעלים הצרכים המיוחדים במסגרת תחרות "גם אני יכול" מתקיימת בנושאי תכנון ובניית דגמים/אבי-טיפוס למוצרים הנותנים פתרונות לאדם עם מוגבלות. הפרויקט מתקיים במרכזי "אשכול פיס" בערים שונות, ובהמשך מתקיימת תחרות ארצית בין כל מרכזי "אשכולות הפיס". החלק הראשון של התוכנית מוקדש לחשיפת התלמידים לנושא המוגבלים בכלל ולצורכיהם היום-יומיים בפרט. החשיפה כוללת פגישות עם נכים/מוגבלים ממרכזים שונים, הרצאות בתחום וכדומה. החלק השני של התוכנית מוקדש לעבודה בקבוצות כאשר כל קבוצה בוחרת 2 בעיות/קשיים, שאותם היו רוצים לפתור מתוך כלל הבעיות שהוצגו להם. מתנדבי רפאל מקיימים פעילות בתחרות בערים: קריית ים, עכו, קריית ביאליק וחיפה.
תוכנית מרל"ם מתנדבי רפאל לצרכים מיוחדים- מהנדסים, הנדסאים וטכנאים, עוסקים בתכנון, בייצור ובהתקנת אביזרי עזר המותאמים אישית לאנשים עם מוגבלויות, על מנת להקל ולשפר את תפקודם היומיומי.
מתנדבי רפאל מסייעים גם להנהלות המוסדות לבעלי צרכים מיוחדים בהיבטי ארגון וניהול, סיוע בתחזוקה וכן במתן סיוע פרטני לדיירים (ילדים ובוגרים) במוסדות בהיבטי מחשוב, הדרכת חוגים, מסיבות בחגים וכדומה. המתנדבים פועלים בעיקר בצפון הארץ בכ-35 מוסדות. ביניהם "בית קסלר", "מרכז אביטל" בקיבוץ אפק, ביה"ס "ניצנים" לחינוך מיוחד עכו, "בית גנאור" קריית אתא, בית חינוך ניסוי "רגבים" קריית חיים.
כמו כן, במסגרת האחריות החברתית החלה בשנת 2011 בדיקת אפשרויות להעברת עבודות פשוטות לקבלני משנה מהקהילה בה פועלת רפאל. בשנת 2012 החל התהליך עם שני מוקדים: עתידות עכו, מעון עתידות הוא מעון פנימייה ממשלתי לאנשים עם פיגור שכלי, בבעלות משרד הרווחה והשירותים החברתיים. במעון גרים החוסים כאשר חלק מהם מועסק ביחידת תעסוקה במעון ומונחה על ידי צוות מדריכים. חברת רפאל העבירה למעון עתידות משימות מוגדרות כגון: חיתוך ופרימה של חוטים, מיון ברגים ועוד. כל זאת כחלק מפרויקט כיפת ברזל היוקרתי של רפאל. התמורה הכספית עבור עשייה זו למעון עתידות משמשת את דיירי המעון לאירועים חברתיים שונים כגון: ימי כיף, נופש ועוד.
באקי"ם כרמיאל פועל מרכז עבודה שיקומי במתכונת מפעל מוגן לאנשים בעלי פיגור מעל גיל 21. חברת רפאל העבירה עבודות מפס ייצור כגון: השתלת קפיצים, הדבקת חומר על הכנפונים בעזרת מתקן ייעודי לנושא. כל זאת כחלק מפרויקט של טיל משוגר כתף. כמו כן, השתתפו אנשי אקי"ם ביריד מכירות "אומנות צרכים מיוחדים" פרי עשייתם, המתקיים ברפאל בחגים פסח וראש השנה. הסכום המכובד שהתקבל מהמכירות משמש את אנשי אקי"ם לקיום פעולות פנאי שונות.
ברפאל ישנן יחידות מתנדבים המעניקים גם סיוע הוליסטי רוחבי למרכזים עמם רפאל נמצאת בקשר כגון: יחידת מת"ל, מינהל תשתיות ולוגיסטיקה אחראית על מעטפת לוגיסטית רחבה בעשרות מרכזים שעימם מצויה רפאל בקשרי קהילה. הסיוע מתבטא במתן פתרונות לוגיסטיים שונים, כולל בינוי, חשמל, שינוע, צביעה, תיקוני אחזקה ועוד. כמו כן אחראים על ארגון מערך תרומות הציוד מעובדי רפאל והעברתן למרכז האיסוף, כולל מיון התרומות על ידי צוות מתנדבים, סידורו במרכז והעברתו למרכזים אשר מאומצים על ידי רפאל במסגרת ההשקעה בקהילה.
יחידת מטכ"ם- סיוע מחשובי רוחבי- מינהל טכנולוגיות ותהליכים מעניקה מעטפת שלמה בפעילות רפאל בקהילה באמצעות תרומת מחשוב מלא ואחזקתו המלאה במשך השנה במרכזי הפעילות שבהם מתנדבים עובדי רפאל המפוזרים גיאוגרפית באזור חיפה, קריות ועכו.
למען שימור ושיפור ערכים בקהילה
זיכרון השואה – "משואה לתקומה"- מטרת הפרויקט הינה חיזוק הקשר הערכי בין עובדי רפאל לנושא השואה והתקומה. מתנדבי רפאל מתנדבים במספר מישורים כגון: אימוץ ניצולי שואה, כתיבת ופרסום ספרי עדות, חוגים ופעילויות מיוחדות בשיתוף עמותת "עמך" בקריית מוצקין ועוד. מדי שנה יוצאת מרפאל משלחת רשמית של החברה למסע החיים בפולין. נוסף לכך מקיימת חברת רפאל שיתוף פעולה שוטף עם בית לוחמי הגטאות.
מקדמים איכות ומצוינות בתעשייה בצפון
עוד לפני מלחמת לבנון השנייה עלה צורך מצד גורמים בתעשייה להשקיע בשיפור התחרותיות של מפעלי התעשייה בצפון בכלל ובגליל בפרט. הרעיון שהתגבש היה לתרום לשיפור איכות המוצרים, איכות התהליכים ואיכות השירותים של מפעלים בצפון על ידי הטמעת עקרונות האיכות והמצוינות של תחרות הפרס הלאומי לאיכות בתעשייה. כ-40 מתנדבי רפאל, ברובם מהנדסי איכות, משמשים כ"חונכים" למפעלים בצפון ומלווים אותם בתוכנית עבודה מוגדרת מראש לשיפור איכות התנהלות המפעל והמוצרים שאותם הוא מייצר.
פרויקטים סביבתיים בקהילה
חברת רפאל מפעילה מתקנים מורכבים ומיוחדים לטיפול באיכות הסביבה ופיתוח בר-קיימא. חינוך לערכי שמירה על איכות סביבה טבוע בעובדי רפאל, ורק טבעי כי מתנדבי רפאל בקהילה יחזקו גם את הקהילה בנושאים אלו.
הפרויקט אקולוגיה לקהילה מוגנת עוסק במיחזוּר של פסולת אלקטרונית על ידי אנשים בעלי צרכים מיוחדים. על ידי כך יוצר הפרויקט מקורות תעסוקה ומימון לשיקום אוכלוסיה זו, תוך העלאת המוּדעות האקולוגית לשמירה על הסביבה, ותוך מתן פתרון אקולוגי הולם ומאושר על ידי המשרד לאיכות הסביבה למיחזוּר פסולת אלקטרונית.
בנוסף, יחידת הביטחון של חברת רפאל הובילה מהלכים עיקשים לקבלת אישור ביטחון ארצי לביצוע גריסת החומר הסודי על ידי עמותת האקולוגיה לקהילה המוגנת. בשיתוף עם מדור איכות סביבה של רפאל בנו פורמט לפירוק מחשבי רפאל בתוך מתקני רפאל. בפרויקט משולבים דיירי בית קסלר המאומצים על ידי חברת רפאל .
כמו כן, ברפאל שומרים על סביבה נקייה במסגרת פרויקט אשר מטרתו לחשוף את התלמידים לנושא איכות הסביבה תוך הכרת השטח הסובב את העיר קריית ים - חוף הים של רפאל. התלמידים נהנים מהרצאה כללית על רפאל ומהרצאה בנושא איכות סביבה. התלמידים מסייעים בניקוי רצועת החוף של רפאל.
לעוד סיפורים על מפעלים תורמים לקהילה לחצ/י כאן
מפעלכם בצפון תורם לקהילה ולסביבה? שתפו אותנו בסיפור שלכם. julia@industry.org.il