סיפורו של מפעל תורם לקהילה – פרסונה ישראל בע"מ
מי אנחנו ?
פרסונה ישראל בע"מ הוקמה בשנת 1963 ולאחר מספר גלגולים הגיע המפעל למקום משכנו הנוכחי בלב פארק התעשייה ציפורית הממוקם בסמוך למושב ציפורי וליישוב הקהילתי הושעיה, בגבה של נצרת עלית.
גם בעלים החליף המפעל במשך השנים ולאחרונה נרכש ע"י חברת Energizer העולמית.
תחום עיסוקנו הוא ייצור סכיני גילוח וגילוחיות, כולל ייצור חלקי הפלסטיקה, הפלדה (הלהב) והרכבת כל החלקים לכדי מוצר סופי ואריזתו.
מספר העובדים במפעל הינו כ-200 אנשים, רובם מהיישובים שבסביבת המפעל וכל המגזרים זוכים לייצוג בקרב צבור עובדינו: מכל הדתות, גברים ונשים כאחד (אנו מתגאים בכך שמחצית מהעובדים הינן נשים !) ומכל קשת הגילאים: החל מגיל 21 שלאחר השרות הצבאי ועד גיל הפרישה לגימלאות.
במה אנו מתגאים במיוחד ?
בנוסף לגאווה בה אנו חשים על המפעל, מוצריו, הבעלים ותרומתנו למדינה בכלל, לצפון בפרט ולאזור בו אנו נמצאים בעיקר, אנו נושאים בלבנו גאווה מיוחדת על כ-80 עובדים בעלי צרכים מיוחדים המועסקים במפעל בנוסף ל-200 עובדיו.
הם עובדים לצידנו מדי יום ביומו, אוכלים אתנו, נוסעים אתנו בהסעות המפעל, משוחחים אתנו, שותים אתנו קפה בהפסקות, משתתפים אתנו בשמחות, צוחקים אתנו כשאנו שמחים ובוכים אתנו שאנו עצובים.
בקצור, חיים אתנו.
מיהם אותם עובדים ובמה הם נתרמים ?
אנשים בעלי צרכים מיוחדים המשתייכים לשלוש מסגרות מועסקים במפעל "פרסונה":
שתי קבוצות הכוללות יחד כ-30 עובדים המשתייכים לעמותת "תפארת בית חם".
כל קבוצה מלווה במדריך מטעם העמותה שתפקידו לעזור לעובדים להתנהל וליישם את הוראות העבודה של המפעל.
עמותת "תפארת בית חם" הנה עמותה הנותנת מגוון שירותים לאנשים המתמודדים עם הפרעה נפשית משני המגזרים, הערבי והיהודי, כגון: הוסטל, מפעל מוגן קואופרטיב, דיור מוגן ותעסוקה נתמכת.
שרות התעסוקה הנתמכת מאפשר לאנשים בעלי נכות נפשית מעל ל- 40% ושעברו ועדת סל שיקום מטעם משרד הבריאות להשתלב בשוק העבודה.
כותבים אנשי המקצוע של עמותת "תפארת בית חם": "מפעל פרסונה מהווה עבור חלק גדול מהמשתקמים כמפגש חברתי שבו הם יכולים גם לעבוד וגם ליצור קשרים חברתיים. היחס שהם מקבלים מצוות העובדים של המפעל בכל הדרגים הנו יחס חם, אמפטי ואוהב, דבר שמעודד אותם להתמיד בעבודה ולהפיק את הטוב שבהם ולהרגיש כחלק בלתי נפרד מכלל העובדים במפעל . יש לציין, שהעובדים הנם אנשים שעברו מספר משברים בחייהם אשר בעקבותיהם הם סובלים כיום מפגיעה נפשית. חלק מהם מגיע ממספר הוסטלים באזור וחלק אחר מתגורר בקהילה עם משפחה וילדים לרוב. העבודה במפעל פרסונה גורמת לרובם להרגיש שייכים לחברה ולהיות בעלי יכולת להתפרנס ולהתקיים בכבוד".
קבוצה בת כ-30 עובדים המועסקים בשלוש משמרות והינם עובדי חברת "המשקם" אשר בבעלות ההסתדרות הציונית העולמית ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים.
בפרסונה, עובדי המשקם "מנהלים" את עצמם וזה אומר שהעבודה השוטפת מבוצעת ע"י העובדים עצמם: קבלת תוכנית עבודה ממנהל משמרת פרסונה והטמעתה בשטח.
קבוצה נוספת בת כ-20 עובדים משתייכת למסגרת מע"ש (מרכז עבודה שיקומי) נצרת הנמצאת בבעלות עיריית נצרת ואשר מהווה מסגרת יום מוגנת המיועדת לאוכלוסיה בוגרת מעל גיל 21 הלוקה בפיגור שכלי קל עד בינוני תוך שימת דגש מרבי על התאמת סוג התעסוקה לרמתו של הבוגר, לרצונותיו ולכישוריו.
משנת 96 עמותת מע"ש עובדת בשיתוף פעולה מתמיד עם פרסונה.
עמותת מע"ש פנתה לחברת פרסונה לשיתוף פעולה ע"י הבאת עובדים לתעסוקה נתמכת. שיתוף הפעולה החל בהעברת מכונות ממפעל פרסונה לעמותת מע"ש שבנצרת על מנת לייצר תעסוקה לעובדי העמותה. תוך כדי ההצלחה המיזם, החליטו שני הצדדים לשלב את עובדי העמותה במפעל פרסונה כחלק אינטגרלי ובשיתוף עם עובדי המפעל.
שילוב זה מוכיח את תרומתה של חברת פרסונה לקהילה שמסביבה בשילוב עובדים בעלי צרכים מיוחדים בתוך חברה רגילה. תחושת קבלת האדם המוגבל שונה בתכלית בתוך מערכת ייצורית שעומדת בלחצים לספק מוצרים ללקוחותיה בזמן ובאיכות הגבוהה ביותר והיא נותנת סיפוק לכל המעורבים.
סיפורו האישי של אחד העובדים
להלן סיפורו של אחד המשתקמים שלאור השתלבותו במפעל פרסונה הוא הצליח להתקדם ולשפר את תנאי חייו ואת התמודדותו עם המחלה:
א' הוא גבר נשוי בן 36+ , פלוס שני ילדים.
כאשר הוא נקלט לעבודה במפעל הוא היה אחרי מסכת בעיות ומצבי אלימות כלפי אשתו אשר הובילו אותו בסוף לאשפוז באחד מבתי החולים הפסיכיאטריים ולהוצאתו מהבית לדיור מוגן.
כמו כן, בעברו התעסוקתי הוא שולב במספר מפעלים שבסופו של דבר הוא פוטר עקב הקשיים שאיתם הוא מתמודד במחלתו.
כאשר הגיע למפעל פרסונה, הוא הראה יכולות תיפקודיות די גבוהות, הצליח לרכוש מיומנויות עבודה חדשות בתוך תקופה קצרה. לדבריו, המפעל עבורו הנו מקום בטוח כמו הבית, שבו יכול להיפגש עם חבריו שאיתם הוא חולק אותן בעיות וקשיים, להתפרנס בכבוד, לקבל תנאי עבודה השווים לשאר העובדים במפעל ודרכו לקבל הזדמנות שניה לשנות את אורח חייו ואת התנהגויותיו.
כיום, א' עובד כבר מספר שנים במפעל כמפעיל מכונה וכעוזר למדריך שתפקידו הינו להיות אחראי על תפקוד המכונה באופן טוב.
ומה הם תורמים למפעל ?
חשוב מאד לציין את תרומתם של העובדים בעלי הצרכים המיוחדים למפעל ביעילות ובסדר מופתי שהם מגלים ומקפידים עליו תוך מתן תשומת לב מירבית לאיכות המוצרים ותפוקת עבודה גבוהה ביותר.
העברת העובדים ממרכזי השיקום לתוך המפעל הוכיחה עצמה מעבר לכל היסוס ומחזקת מעל לכל ספק את הצורך וההכרחיות שלנו כחברה בריאה לשתף ולאפשר לשונה להיטמע בתוכנו, לספק לו שגרת חיים נורמטיבית הכוללת תחושה של המשכיות, תקווה, רצון וצורך לחזור ולעבוד בשיתוף מלא ביחד עם כל שאר עובדי החברה.
איך כל זה התחיל ולאן זה הגיע ?
במהלך השנים האחרונות חל גידול גבוה מאוד בכמות האריזות אותם זקוקה פרסונה ישראל לבצע. בעבר התאפיינה פרסונה ישראל בייצור מוצרים ואריזתם זמנית בצובר, כאשר את האריזה הסופית בצעו באתרים שונים של החברה בחו"ל. בהתאם לכך חיפשנו דרכים לבצע את המשימה באופן מיטבי.
תוך כדי התהליך של הגדלת כמויות הייצור ולאחר ביצוע ניתוח הגענו למסקנה שיש לבצע העסקת המוגבלים באופן משמעותי ומוגבר כמענה הן חברתי והן עסקי.
עבודת העמותות משולבת באופן מלא בשיטת העבודה של פרסונה אשר מושתת על עקרונות הניהול "הרזה".
העמותות מקבלות את פקודות העבודה (פק"ע) ומבצעות אותן, את התוצרת מעבירים המחסנאים למכולה ומשם ללקוח.
חשוב להזכיר כי בנוסף לכ-80 העובדים בעלי צרכים מיוחדים המועסקים בתחומי המפעל עצמו, ישנם עוד עשרות רבות של עובדים אשר מועסקים במספר מרכזי שיקום ומבצעים עבודות אריזה מגוונות למוצרי פרסונה ישראל.
בתום אריזת המוצרים ע"י העובדים בעלי הצרכים המיוחדים, הם מועברים ישירות ללקוחות הסופיים שברובם נמצאים בחו"ל.
דגש מיוחד מושם על איכות העבודה וכול המדריכים עוברים הכשרות והדרכות הן בנוהלי החברה ובנוהלי האיכות והן בתפעול המכונות.
יש לציין שהשילוב המנצח של כדאיות כלכלית ותחושת התרומה לחברה הישראלית על כול גווניה היה זה שהכריע את הכף לטובת העסקת אנשים מיוחדים.
בנוסף יש להדגיש את התרומה האנושית שחשים כול עובדי החברה, תחושת השותפות וההזדמנות לתת מסגרת בעלת משמעות לאלו הנזקקים לה.
מאידך זוכים גם העובדים בעלי הצרכים המיוחדים לחיזוק הדימוי העצמי בכך שהם מקבלים מסר מצד הממונים כי סומכים עליהם ועבודתם חשובה .
יישום הפרויקט דרש ודורש משאבים מיוחדים הן כהשקעות חד פעמיות והן כהוצאות ניהול וכוח אדם שוטפות.
אומר נועם להב, מנכ"ל פרסונה ישראל ודירקטור תפעול אירופה בחברת Energizer:
ההצלחה שלנו היא הצלחת הפרוייקט.....
הגאווה שאנו חשים הן המנהלים והן העובדים בהצלחת הפרויקט הינה גדולה מאוד.
תחושת ההישג של שילוב אנשים מיוחדים מכול הדתות ומכול העמים באזור תוך עיצוב משימות בעלות ערך אמיתי ומשמעותי היא עצומה.
יישום הפרויקט הינו מהפעולות הברוכות ביותר של חברת פרסונה ישראל וכולנו גאים לחלוק הצלחה זאת ולספר.
לעוד סיפורים על מפעלים תורמים לקהילה לחצ/י כאן
מפעלכם בצפון תורם לקהילה ולסביבה? שתפו אותנו בסיפור שלכם. julia@industry.org.il