אנרגיות של נתינה
חברת החשמל, תציין במרץ 2013, 90 שנים לקיומה. 90 שנים של עשייה ויצירה אשר מהוות חלק בלתי נפרד מתולדות מדינת ישראל והתפתחותה. החשמל שאנו מייצרים מביא עמו קידמה ואור, מניע את גלגלי התעשייה ומאפשר איכות חיים לכל אזרח במדינה. לאורך כל שנות קיומה האמינה החברה שתפקידה אינו מתמצה רק בהיותה ספק שירות חיוני וכי מחובתה לתרום לקהילה בתוכה היא פועלת, ולחשוף את פניה המקצועיות והאנושיות, כחלק מהשיח העסקי השוטף שלה.
החברה משתפת פעולה עם משרד החינוך וגופים חינוכיים גדולים בהם עמותת "תעשיידע" מיסודה של התאחדות התעשיינים בישראל, אשכולות הפיס של משרד החינוך, רשת בתי ספר אורט ועוד רבים – להקניית ערכים של בטיחות בשימוש בחשמל, שימוש מושכל וחיסכון בחשמל, התייעלות אנרגטית והגנת הסביבה, המשקפים את עשייתה של חברת החשמל בתחומי ליבה אלה:
ילדי נתיב האור – בשליחות הבטיחות
תוכנית "נתיב האור" היא תוכנית חינוכית-חברתית-קהילתית, המחנכת להתנהגות בטיחותית ונבונה בסביבה צורכת חשמל, לשימוש מושכל בחשמל וחיסכון באנרגיה, לאחריות, למעורבות חברתית, למנהיגות צעירה ולאכפתיות.
התכנית מדגישה את הפקדת האחריות לנושא בידי הילדים כסוכני שינוי לתרבות התנהגות, גם במעגלים נוספים בחברה: הורים, ילדים צעירים, קשישים ואחרים, דורשת ידע והבנה של הנושא ומשמעותו לחיינו.
בשנת הלימודים תשע"ב פעלה התוכנית ב- 147 רשויות ועיריות ב- 1,450 בתי-ספר והשתתפו בה 130,000 ילדי "נתיב האור".
במסגרת התוכנית מגיעים עובדי חברת החשמל אל בתי הספר ומקיימים עם הילדים פעילות חווייתית הממחישה כיצד מייצרים חשמל, מהן הסכנות בחשמל ועוד. מפגש זה פותח תוכנית לימודים שנתית אשר במהלכה נבחרים ילדי "נתיב האור" – שגרירי החברה בקהילה. סיום השנה נחגג בחידון ארצי ובאירוע ענק שמקיימת חברת החשמל לילדי נתיב האור מכל רחבי הארץ. קשה לתאר את קולות החדווה, ואת אווירת הקרנבל של האירוע המסכם השנתי של נתיב האור, אשר בו מציפים המוני ילדים מכל רחבי הארץ את אתר חוות "חפציבה" של חברת החשמל:
השתלבות תלמידים בתעשייה
תלמידי כיתות י' במגמת חשמל בבית הספר אורט ביאליק, השתתפו בשנת 2011, ב-6 ימי מפגש עם מנהלים ועובדים של חברת החשמל, שהציגו בפני התלמידים קשת רחבה של נושאים בתחום תעשיית החשמל והאנרגיה. זאת כחלק משיתוף פעולה בין חברת החשמל למשרד החינוך ולתעשיידע.
התייעלות אנרגטית – צו השעה
כחברה, אשר לפועלה ישנן השלכות על הסביבה, בוחרת חברת החשמל לגלות אחריות סביבתית, ולפעול לחינוך לשימוש מושכל וחסכוני בחשמל. התייעלות אנרגטית היא מונח כולל לפעולות המיועדות לחסוך בחשמל. חברת החשמל השתלבה במגוון תוכניות קהילתיות בהיבטים אלה, בהשתתפות מורים ותלמידים והקהילה.
"סח-תן"
בפרויקט משותף עם משרד החינוך, השתתפו 20 קבוצות תלמידי חט"ב בני מגזרים שונים מרחבי הארץ בתוכנית חינוכית ייחודית להעצמת בני נוער למען אחריות סביבתית. לב התכנית עסק בנושאי קיימות - איכות הסביבה והתייעלות אנרגטית כנושא מוביל לתכנית הלימודים. מדריכי התוכנית, מורים יהודים וערבים, עברו השתלמות במרכז המבקרים "אורות רבין" של חברת החשמל בנושאי הלימוד. בתום התהליך, הציגו התלמידים מיזם חברתי בנושא התייעלות אנרגטית וזכויות הילד: סקרים, דגמים, מצגות ופתיחת דף ברשת החברתית פייסבוק. אירוע הסיכום התקיים בדלית אלכרמל, בהשתתפות ראש המועצה. בין בתי הספר שהשתתפו בתכנית: התיכון הדרוזי למדעים ומנהיגות – ירכא, מקיף אבו סנאן, אורט למדעים ומנהיגות – דלית אלכרמל.
תכנית "ירוק מחשמל" להתייעלות אנרגטית
"ירוק מחשמל" – תכנית ארצית, שנבנתה במיוחד על-ידי צוותי אשכולות הפיס ביוזמת משרד החינוך ובהשתתפות חברת החשמל, לעידוד המודעות לשימוש נבון ולא בזבזני בחשמל. התכנית משולבת בתכניות הלימודים במדעים - חשמל וסביבה של תלמידי חטיבות הביניים.
"מנהיגות טכנולוגית – הבית החכם"
תכנית חינוכית כלל ארצית לבני כל המגזרים בחטיבות ביניים בשיתוף התעשיידע - עמותת החינוך של התאחדות התעשיינים. התוכנית עוסקת במושגים מעולם הניהול והטכנולוגיה בשילוב נושאים של מסרי שימוש מושכל בחשמל. התלמידים בתוכנית זו מאמצים מוסד ציבורי שכן ומציעים דרכים מעשיות ויצירתיות להפכו ל"בית חכם ירוק".
התלמידים מכינים מצגת מסכמת ובונים דגם – העומדים לתחרות בסוף תהליך הלמידה.
בתכנית, המתקיימת זו השנה השלישית, השתתפו בתשע"ב תלמידי חט"ב בבתי-ספר ברחבי הארץ בני כל המגזרים.
הסטוריה ומורשת:
לחברת החשמל חלק נכבד בבניין הארץ תרתי משמע: גם בפיתוחה של הארץ וגם בבניית מבנים שהם בעלי ערך היסטורי ואדריכלי. מפעם לפעם פותחת החברה את שעריה בפני הציבור, במטרה לחשוף את מורשת החברה והחותם שהותירו פנחס רוטנברג וממשיכי דרכו.
תלמידי שנה ד' בפקולטה לאדריכלות בטכניון למדו קורס בנושא "התערבות, חידוש והחייאה של מבני תעשייה בחיפה", במסגרתו בקרו בתחנת-הכוח ההיסטורית חיפה א' ובתחנת-הכוח הדיזלית הראשונה ברח' החשמל בעיר. אנשי ארכיון חברת החשמל סייעו לסטודנטים לצפות בתוכניות תכנון מקוריות, תצלומים, שרטוטים ושאר חומרי עבר ולבסוף הציעו הסטודנטים שימושים שונים וחדשניים למבנים. בהם גם מבנים לטובת הקהילה כגון:"מרכז כוח קהילתי" ואחרים.
הזמנה לביקור
מרכזי המבקרים של חברת החשמל באתר תחנות הכוח אורון רבין שליד חדרה, בתחנת הכוח רוטנברג באשקלון, בתחנת הכוח בחיפה, ובחוות הפועלים ההיסטורית "חפציבה" שבחדרה, פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום. המרכזים מציעים בילוי חוויתי והדרכה מקצועית של הצוות המיומן שלנו. בשנת 2011, פקדו את המרכזים בחיפה, אורות רבין וחפציבה כ- 160,000 מבקרים. (הביקור בתיאום מראש בטלפון 076-8644333)
אורן הלמן, סמנכ"ל חטיבת רגולציה, קשרי ממשל ותקשורת בחברת החשמל: "חברת החשמל הייתה חלוצה בראיית החשיבות של מעורבות ושיתוף פעולה עם הקהילה, בה היא פועלת. מזה למעלה מ- 25 שנה עובדיה מעורבים בפעילויות שונות למען הקהילה, וכיום פעילות זו מהווה חלק בלתי נפרד מחזונה ומתפיסת האחריות החברתית-סביבתית שלה. אנו שואפים להרחיב את הדיאלוג שלנו עם הציבור בכל האמצעים העומדים לרשותנו ולקדם מטרות חשובות ומשותפות לחברה ולקהילה, בתוכם אנו פועלים".
לעוד סיפורים על מפעלים תורמים לקהילה לחצ/י כאן
מפעלכם בצפון תורם לקהילה ולסביבה? שתפו אותנו בסיפור שלכם. julia@industry.org.il